Slottsmöllans tegelbruk II

DSC_0276

DSC_0254

DSC_0264

DSC_0267

DSC_0255

DSC_0271

Slottsmöllans tegelbruk var ett tegelbruk i Halmstad. Isak Reinhold Wallberg flyttade till Halmstad 1823 och grundade ett färgeri och började även tillverka kläder till armén. 1850 tillträdde sönerna Isak Andreas och Carl Wilhelm och fabriken flyttade norr om Halmstad till området kallades Slottsmöllan. Fabriken behövde tegel och därför byggdes det en tegelugn och en lertäkt togs upp och den röda Slottsmölletegeln började tillverkas. 1861 brann hela textilfabriksbyggnaden ner, men en ny stod klar våren 1862. Det var en röd tegelbyggnad i en våning med takfönster och nu fanns det också kvarnbyggnad, mekanisk verkstad, smedja, bageri och arbetarbostäder. Tegelfabriken lades ner 1994.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.